Летен грип с диария – как да го овладеете бързо и безопасно

назад

Възпалението на стомашно-чревния тракт, познато още като летен грип с диария, е сред типичните за горещия сезон заболявания. Обикновено ни сполита по време на дългоочакваната почивка и успява за нула време да я съсипе. То може да се дължи на непоносимост към дадени хранителни продукти, консумация на застояла или развалена храна, а най-често причината е ентеровирусна инфекция. Оплакванията са болки в корема, диария, температура, повръщане, понякога главоболие, отпадналост.

Възможни усложнения

Когато състоянието е по-тежко и продължи повече от 2-3 дни, има голяма вероятност да се стигне до дехидратация на организма. Особено при децата. Симптомите са отпадналост, детето не приема никакви течности, повръщането и диарията продължават, въпреки предприетото перорално лечение, болките в корема са силно изразени, появява се температура.

Но обезводняването не е единственият риск. Оказва се, че след подобна инфекция можем да получим и непоносимост към някои храни. Тъй като червата са били засегнати по време на заболяването, след оздравяването те стават по-уязвими към алергените.

Ето защо след прекарана стомашно-чревна инфекция е добре още известно време да спазвате диетичен режим. А именно:

  • Избягвайте млякото и млечните продукти, суровите плодове и зеленчуци, соковете, захарните изделия.
  • Захранването трябва да става постепенно, като дразнещите стомаха и трудно смилаемите храни каквито са например ядките, бобовите култури, тлъстите меса, да се върнат много плавно в менюто.

Овладейте инфекцията!

За да намалите риска от евентуални усложнения, независимо дали се касае за вас или за детето ви, още при първи симптоми на стомашно-чревна инфекция трябва да започнете нужното лечение. То често се усложнява от невъзможността да се усвоят съставките на медикаментите заради диарията и повръщането.

Хомеопатичното лекарство Гастрокинд е особено подходящо в такива случаи. То е специално създадено за деца до 6 г., но действа също толкова ефективно и при възрастни. Гастрокинд е един от малкото медикаменти при повечето проблеми, свързани със стомаха, чиито активни съставки се усвояват още в устната кухина и действието им не се влияе от повръщането. Препаратът въздейства върху възпалението на чревната лигавица, повишава локалния й имунитет, овладява неприятните симптоми като гадене, повръщане, диария и стомашни спазми, предпазва организма от обезводняване.

Деца под 6 г. приемат 6 пъти по 1 табл. на ден, а след подобрение – 4 пъти по 1 табл. дневно до пълно изчезване на симптомите. При деца над 6 г. и възрастни - по 2 табл. на всеки час, докато настъпи подобрение, след което продължете с по 2 табл. 4 пъти на дне до пълно изчезване на оплакванията.

Препоръчително е да комбинирате приема на Гастрокинд с Шуслерови соли №3, 4 и 8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Сол №3 железен фосфат ще спре възпалителния процес, сол №4 калиев хлорид ще успокои раздразнената лигавица на стомаха, а сол №8 натриев хлорид ще предпази организма от обезводняване. Смучете по 1  табл. от всяка сол през 15 минути в острия стадий. Друг вариант е да разтворите 10 табл. от всяка сол в чаша гореща вода и да пиете от течността на малки глътки през деня, така допълнително ще хидратирате организма.  

Не подценявайте диетата!

Тя е също толкова важна, колкото и медикаментозното лечение и е задължителна по време на стомашно-чревна инфекция. Консумирайте предимно сухари, препечен хляб с обезсолено сирене, варени картофи, сварен ориз , солети, бисквити. Пийте много вода, за да компенсирате загубата на течности. Приемът на леко подсладен билков чай и бульони ще ви помогне да възстановите част от електролитите, витамините и минералите, които тялото ви е изгубило.   

 

 

 

Хомеопатия в действие има за цел да ви помогне да се ориентирате в начина на приложение на различни хомеопатични лекарства и Шуслеровите соли. Комбинациите от медикаменти и описаните схеми на прием са доказани и изпитани в практиката на водещи специалисти. Всички те могат да се закупят без рецепта в аптеките и представляват чудесна възможност да се справите с различни спешни състояния и други проблеми, дори в домашни условия. Хомеопатичните лекарства са подходящи за цялото семейство, безвредни са и дават повече спокойствие на родителите, че са предприели мерки, а на чакат състоянието на децата им да се влоши. Ще прочетете много полезна информация и за това как да се грижите за имунитета на всички у дома.


Ако симптомите не се подобряват 3-4 дни, потърсете лекарска помощ.


Бъдете здрави!-->