Пролет пукна, вирусите – не!

назад

Дългоочакваната пролет със сигурност влияе положително на настроението, но дали се отразява така и върху здравето ни?

За съжаление, фактите не са много обнадеждаващи. От една страна, повишаването на температурите провокира цъфтежа на растителните видове, разпространението на полени и за страдащите от сенна хрема започва кошмарният период на алергичните симптоми. От друга, топлото време води със себе си респираторните вируси, които протичат с температура, болки в гърлото, хрема, кашлица, стомашни неразположения.

Епидемиолозите вече предупредиха да бъдем особено внимателни в началото на пролетния сезон, когато се очаква пикът на тези инфекции. Може би новината щеше да бъде малко по-приемлива, ако не знаехме, че по традиция след тях се задава друга вирусна атака – тази на ентеровирусите. А те също могат да протекат с грипоподобни симптоми, стомашно-чревни разстройства, ангини.

Разковничето е в...имунитета

Може да звучи банално, но е факт. Имунната ни система е понижена през пролетта. Това се дължи на температурните промени, към които организмът трябва да се адаптира, а това е изтощително за него. През зимата сме наблягали на висококалоричните храни, които са бедни на витамини и минерали. Този дефицит също отслабва имунната система и пречи на тялото да посрещне предизвикателствата на новия сезон. Освен че се чувстваме уморени, ставаме лесна жертва на циркулиращите във въздуха вируси.

Наблюденията на специалистите сочат, че защитните сили на боледувалите от грип през зимата са значително намалени поне месец-два след инфекцията. Това е и периодът, в който е особено важно да се пазите от други инфекции.  

Как да го подсилите бързо и ефикасно?  

На първо място, възползвайте се максимално от изобилието свежи плодове и зеленчуци, които предлага пролетта. Стремете се да си набавите достатъчно количество от ценните витамини А, С, Е, D и минерали като цинк, желязо, селен, калций. Наблегнете повече на салатите и фрешовете, за сметка на месото, тестените и сладките храни.

Направете имуностомулиращата програма с Инфлуцид и Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Тази профилактична схема е подходяща за цялото семейство.

Клинични изследвания сочат, че приемът на 3х1 табл. дневно Инфлуцид в продължение на месец дава профилактичен ефект срещу настинка и грип за 3 месеца. Лекарството има доказано защитно действие срещу широка серия вирусни щамове – грипни вируси, херпес тип I и II, аденовируси.  

Имуностимулиращата програма с Шуслерови соли включва комбинацията от соли №3 железен фосфат (по 3 табл. сутрин), №6 калиев сулфат (по 3 табл. на обяд) и №7 магнезиев фосфат (по 3 табл. вечер). Сол №3 повишава активността на клетките на имунната система и организмът по-бързо и ефективно се справя с атаките на вирусите. Сол №6 стимулира функцията на черния дроб, подпомага детоксикацията на клетките и много от компонентите на имунната система. Сол №7 премахва напрежението, помага за преодоляването на ежедневния стрес. Приемайте солите в продължение на поне 1 месец.

Ако сте решили да се отървете от някой и друг излишен килограм след зимата, направете го по здравословен начин – бавно, без драстичен глад и крайни лишения. Движете се повече и прекарвайте всеки възможен момент навън – освен ползите от чистия въздух, ще си набавите по естествен начин от слънцето и важния витамин D. Не забравяйте и да пиете много вода, благотворните й влияния върху организма са широко известни.

А ако се разболеете?

Понякога, въпреки драконовските мерки, които сте предприели, все пак ставате жертва на вирус. И тъй като няма как да върнете времето назад, това, което ви остава, е да направите всичко възможно болестта да премине бързо и леко. А как ще протече боледуването зависи и от състоянието на имунната система, и от лечението, което ще предприемете.

Ако някой ви каже, че вирусната инфекция се лекува с антибиотик, безцеремонно ви лъже. Антибиотиците са ефективни само при бактериални инфекции и няма да ви свършат никаква работа при грип, настинка или друго вирусно заболяване. Даже напротив – допълнително ще отслабят имунната ви система и ще натоварят излишно черния дроб и бъбреците.

За разлика от антибиотиците, хомеопатичните средства са ефективни за профилактика и лечение и напълно щадят организма. Инфлуцид облекчава симптомите – температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост, главоболие, втрисане, мускулни болки. Стимулира и укрепва защитните сили на организма, помага боледуването да бъде кратко и да премине по-леко. Щом усетите първите симптоми, започнете приема на по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. дневно. Дозата за деца е по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. на ден. След като настъпи подобрение в състоянието, терапията продължава поне още 1 седмица с 3х1-2 табл. на ден. 

 

Хомеопатия в действие има за цел да ви помогне да се ориентирате в начина на приложение на различни хомеопатични лекарства и Шуслеровите соли. Комбинациите от медикаменти и описаните схеми на прием са доказани и изпитани в практиката на водещи специалисти. Всички те могат да се закупят без рецепта в аптеките и представляват чудесна възможност да се справите с различни спешни състояния и други проблеми, дори в домашни условия. Хомеопатичните лекарства са подходящи за цялото семейство, безвредни са и дават повече спокойствие на родителите, че са предприели мерки, а на чакат състоянието на децата им да се влоши. Ще прочетете много полезна информация и за това как да се грижите за имунитета на всички у дома.


Ако симптомите не се подобряват 3-4 дни, потърсете лекарска помощ.


Бъдете здрави!-->