Шуслерови соли и хранене според биоритмите

назад

Шуслерови соли и хранене според биоритмите

Автор: графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг
Медицински редактор: доц. д-р Мария Папазова, специалист по холистична медицина
Издателство: Ciela 

 

За автора:

Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг е Шуслеров терапевт, натуропат и консултант по психология. Работи и в областта на хомеопатията, енергийната терапия, терапия на рефлексните зони на ходилата, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа. Преподавател към Свободния съюз на германските натуропати (FVDH) и ръководител на школата за натуропати SURYA в Райхенберг при Вюрцбург.

 

За книгата:

Още лекарите в античността са познавали лечебната сила на храната и са работели предимно с нея. Книгата „Шуслерови соли и хранене според биоритмите” дава цялостен поглед върху балансираното здравословно хранене от първия до последния ден на живота при спазване на природните биоритми.

Практически ориентирана, тя предлага задълбочени познания за качествата на храните и ежедневните хранителни навици, които е добре да изградим. Включва полезна информация за терапията с Шуслерови соли и храненето според часовата активност на органите, за нормализиране на алкално-киселинния баланс, при различни заболявания като алергии, диабет, ревматизъм и др. И още: съвети за постене и лечебно гладуване, диета за облекчаване на обмяната на веществата, справочник по Шуслерова терапия за лечение на над 250 симптома и заболявания и др.

 

Съдържание на книгата:

I. Основни принципи на балансираното хранене

Кои са градивните елементи на храненето и тяхното значение за функционирането на организма. Незаменимата роля на протеините, мазнините, въглехидратите, витамините, минералните вещества, микроелементите, антиоксидантите (ловци на свободни радикали), вторичните растителни вещества. Храните, от които да си ги набавим. Последици от дефицит или свръхснабдяване. Минералните соли на д-р Шуслер – тяхната регулативна функция повишава усвояването на минерали от храната, организмът коригира своите дефицити и така се постига правилно функциониране на всяка клетка. Подправките и билките като лечебни средства. Лечебен ефект и начин на употреба на над 50 подправки и билки. Лечебната сила на водата. Кога, колко и каква вода да пием.

II. Хранене според биоритмите

Как правилното, природосъобразно хранене, адаптирано към вътрешния биологичен часовник, се отразява изключително благоприятно върху цялостното функциониране на организма и на оздравителния процес.

Началото на живота – съвети за здравословно хранене в периода на бременността и кърменето. Шуслерови соли за бъдещата майка и нейната щастлива, спокойна бременност. Правила за захранване, съвети за хранене при Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. Нуждата от течности при децата. Препоръки за здравословно, балансирано хранене в активна и в пенсионна възраст. Лечение с Шуслерови соли в детска възраст.

Периоди на активност на органите в човешкото тяло спрямо сезоните и часовете в денонощието – по традиционната китайска медицина.

Късно лято / ранна есен – как да подкрепим функциите на стомаха, далака, панкреаса. Какво им влияе негативно и какво подпомага доброто им функциониране. Неправилното хранене и незачитането на сложните функции на храносмилателните органи води до непоправими щети.

Есен – как да подкрепим функциите на белия дроб и дебелото черво. Какво укрепва енергията на белия дроб и какво я саботира. Боледуването е възможност за почивка, която организмът сам си осигурява, когато ние не му я даваме и не обръщаме внимание на предупредителните признаци. Как да се храним, когато боледуваме от настинка и грип. Причината за нарушаване на здравословното състояние и възникване на болести често се крие в дебелото черво. Как да лекуваме червата, за да въздействаме на всички заболявания.

Зима – как да подкрепим функциите на бъбреците и пикочния мехур. Поради забавения енергиен поток, липсата на достатъчно физическа активност и свежи храни през този сезон в организма се натрупват повече токсични вещества. Бъбречната функция – свързана с цялостната вътрешна система за детоксикация на организма. Бъбреците и пикочният мехур са изключително чувствителни към промени в психичното състояние и реагират бързо на психически шок, стрес и преохлаждане. Ето защо се нуждаят от специални грижи.

Пролет – как да подкрепим функциите на черния дроб и жлъчката. Активирането на чернодробната функция през пролетта допринася за отстраняването на всички отпадни вещества и токсини, натрупани в организма през дългата зима. Затова лечението и възстановяването на черния дроб са най-успешни напролет. Какво му вреди и какво го укрепва. Правилна грижа за черния дроб и жлъчката.

Лято – как да подкрепим функциите на сърцето и тънкото черво. Според Китайската традиционна медицина сърцето и тънките черва са под контрола на елемента огън. Как да се грижим за тези органи и как да се храним, за да осигурим максимален капацитет на работата им.

Как балансираното хранене, съобразно сезоните, е в подкрепа и на психиката.

III. Алкално-киселинен баланс

Причини за възникване на алкално-киселинен дисбаланс и последици. Признаци за скрита повишена киселинност. Какво пречи на детоксикацията на органите. Как да се храним, за да върнем баланса и да сме здрави.

IV. Алергии

Как работи имунната ни система и кога се появяват алергии. За кои симптоми в ранна детска възраст да внимаваме. Методи за установяване на алергии. Бременност и алергия. Хранителни алергии и др. Лечение с Шуслерови соли.

V. Диабет

Форми на диабета, причини за появата, симптоми и усложнения. Здравословно хранене и здравословен начин на живот за диабетиците. Лечение с Шуслерови соли.

VI. Ревматизъм

Причини за появата му. Препоръки за хранене – диета, лечебен глад, здравословни навици. Лечение с Шуслерови соли.

VII. Постене и лечебно гладуване

Основни принципи на постенето и гладолечението. Примерни диетични режими и препоръки за спазването им. Форми на лечебно гладуване, подготовка и провеждане. Как да направим алкален разтоварващ ден (препоръчва се веднъж седмично). Шуслерови соли за регулиране на метаболизма и теглото.

VIII. Практични съвети за храненето 

Златните правила на здравословното хранене. Общи препоръки, ежедневен режим за балансирано хранене. Кои храни да избягваме, съвети за храненето на децата. Диета за облекчаване на обмяната на веществата.

IX. Избрани рецепти

Рецепти за всеки ден – супи, салати, основни, гарнитури, десерти. Специални препоръки – фамилните рецепти на Волфскийл.

Приложения

А. Моите любими диворастящи билки

Б. Левурда - ефективно лечебно растение

В. Аспартамова болест

Г. Стевия - сладката алтернатива на захарта

Д. Разделно хранене при слабо храносмилане

Е. Лечебна зелена глина (хума)

Ж. Съвети за алкални приложения

З. Готвене с тенджера под налягане

И. Не пипай микровълновата фурна!

Й. Геопатогенните зони и опасността за здравето

К. Имунната система подслушва

Бърз справочник по Шуслерова терапия 

Вземете най-добрите наръчници по Шуслерова терапия за домашната си библиотека! В тях ще откриете изпитани комбинации от Шуслерови соли и съвети за детското здраве и за храненето във всяка възраст.

Търсете ги във всяка книжарница.

Още информация за 12-те Шуслерови соли може да намерите на:

www.schusslersalts.com
www.istoriizazdrave.bg

За въпроси, свързани с употребата и лечението с Шуслерова терапия, може да се свържете с нас на страницата на Шуслеровите соли във фейсбук.

www.facebook.com/schusslersalts.bg

-->